Κίνηση Εθελοντών SCI Ελλάς

Δράσε για την ειρήνη !

   

Η ταυτότητα της οργάνωσης

Η Service Civil International είναι ένα διεθνές κίνημα ειρήνης που υφίσταται από το 1920 και προωθεί την ειρήνη και τη διεθνή συνεργασία μέσα από διεθνή προγράμματα εθελοντικής εργασίας μικρής διάρκειας (workcamps), προγράμματα μεσαίας και μεγάλης διάρκειας, εκπαιδευτικά και ενημερωτικά σεμινάρια, καμπάνιες, κ.ά., συνεργαζόμενη με φορείς και ομάδες που προωθούν ανάλογες ιδέες.

Τα πρώτα βήματα

Η ειρήνη δεν είναι ούτε διάλειμμα μεταξύ πολέμων, ούτε ευχολόγιο. Είναι ένα όραμα που χτίζεται με πρακτική διεθνή εθελοντική κοινωνική δουλειά. Έργα και όχι λόγια!» Με αυτό το σύνθημα ξεκίνησε πριν από 90 περίπου χρόνια, το 1920, το σύγχρονο κίνημα του διεθνούς εθελοντισμού με τη διοργάνωση του πρώτου διεθνούς workcamp στο χωριό Esnes κοντά στο Verdun της Γαλλίας, χωριό ισοπεδωμένο από τους βομβαρδισμούς κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, πεδίο μιας από τις φονικότερες μάχες του πολέμου το 1916.

Η ομάδα των πρώτων διεθνών εθελοντών και εθελοντριών συστήθηκε με πρωτοβουλία του Ελβετού μηχανικού και πασιφιστή Pierre Cerésole, πρώην Γενικού Γραμματέα της International Movement for Reconciliation (IMR) και κατόπιν εκ των ιδρυτών της Service Civil International (SCI). Μαζί με τον Βρετανό Κουακέρο Hubert Paris συντόνισαν μια ομάδα συνολικά δέκα εθελοντών: Δύο Ελβετοί (ο Pierre Cerésole και ο αδελφός του Ernest, αξιωματικός του Ελβετικού Στρατού), ένας Βρετανός (ο Hubert Paris), δύο Ολλανδοί (η μία γυναίκα), τρεις Γερμανοί και ένας Ούγγρος.

Συνεχίζοντας αδιάλειπτα μέχρι και σήμερα η Service Civil International δραστηριοποιείται σε 37 χώρες (Ευρώπη, Ασία, Αμερική) και στην Ελλάδα.

Έχει συμβουλευτικό ρόλο στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την UNESCO, είναι εκ των ιδρυτών και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διεθνή Εθελοντική Υπηρεσία της UNESCO (CCIVS) και βραβεύθηκε για το έργο της από τα Ηνωμένα Έθνη το 1987 ως ‘Αγγελιοφόρος της Ειρήνης’. Το Ελληνικό τμήμα της SCI ονομάζεται «Κίνηση Εθελοντών SCI Ελλάς», και λειτουργεί συνεχώς από το 1983. Η SCI προωθώντας την άτυπη διαπολιτισμική εκπαίδευση και την εκπαίδευση για την ειρήνη, διοργανώνει προγράμματα διεθνούς εθελοντικής εργασίας μικρής (workcamps) ή μεγάλης διάρκειας (long term volunteering), και βοηθά στην αποστολή εθελοντών από την Ελλάδα σε αντίστοιχα προγράμματα σε όλο τον κόσμο. Η SCI εμπνέεται πάντα από το όραμα των ιδρυτών της: έναν ειρηνικό κόσμο, με κοινωνική δικαιοσύνη και βιώσιμη ανάπτυξη, σε περιβάλλον αμοιβαίου σεβασμού χωρίς κανένα λόγο προσφυγής σε οποιαδήποτε μορφή βίας για τη διαχείριση των διαφορών.

Η συμμετοχή στα περίπου 1000 προγράμματα της SCI που διοργανώνονται σήμερα σε όλο τον κόσμο είναι ανοικτή σε όλους και όλες. Καταρχήν δεν απαιτείται η ιδιότητα μέλους της SCI, προηγούμενη εμπειρία ή εξειδικευμένη γνώση ή προϋπηρεσία, δεν υπάρχει όριο ηλικίας ούτε όροι που αφορούν την καταγωγή, το φύλο, το χρώμα, την εθνικότητα ή οποιονδήποτε άλλο λόγο βάσει του οποίου θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί οποιαδήποτε διάκριση. Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και την αποστολή εθελοντών σε προγράμματα της SCI δίνεται στην ιστοσελίδα της Κίνησης Εθελοντών SCI Ελλάς.

Τα θέματα των workcamps είναι αντιρατσιστικά-αντιφασιστικά, αλληλεγγύη βορρά-νότου, ειρήνη, άτομα με ειδικές ανάγκες, νεόι-έφηβοι-ηλικιωμένοι, οικολογία, φύλα, κοινωνικές μειονότητες, πολιτισμός, εναλλακτικές κοινότητες κ.α. Διοργανώνονται πάντα από τοπικούς φορείς σε συνεργασία με την τοπικήSCI ή συνεργαζόμενο φορέα.

        © 2012, SCI Hellas - All Rights Reserved.