Κίνηση Εθελοντών SCI Ελλάς

Δράσε για την ειρήνη !

   

Οι Γλώσσες της Αθήνας

Τη νέα σεζόν 2016 - 2017 σας περιμένουν πολλές νέες εκπλήξεις!

Αναρωτιέσαι τι γλώσσα μιλάνε οι διπλανοί σου στο δρόμο, στο λεωφορείο, στο καφέ;

Θέλεις να εξοικειωθείς με τις «περίεργες» και «δύσκολες» γλώσσες; Αραβικά; Ίσως Χίντι; Τσέχικα, Φαρσί, Πορτογαλικά, Εβραϊκά, Ούρντου, Ιταλικά; Η Αθήνα γίνεται όλο και περισσότερο πολυπολιτισμική πόλη. Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείς να μάθεις εξαιτίας του νέου περιβάλλοντος που διαμορφώνεται στην πόλη μας! 

Η SCI για περίπου 100 χρόνια αναλαμβάνει δράσεις «κτίζοντας Γέφυρες Ειρήνης» ανάμεσα σε ανθρώπους και πολιτισμούς. Μαθαίνοντας μια νέα γλώσσα κτίζεις μια γέφυρα προς έναν νέο πολιτισμό! Γι’αυτό το λόγο το Δεκέμβριο του 2015 η SCI Hellas πρόσφερε τη δυνατότητα να μπει το πρώτο λιθαράκι στη γέφυρα προς μια διαφορετική γλώσσα και πολιτισμό άλλων ανθρώπων που ζουν στην πόλη. 

Όπως ήδη θα γνωρίζετε, το πρόγραμμα με τα εργαστήρια γλωσσών και πολιτισμού ξεκίνησε το 2015 και, μιας και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, το συνεχίσουμε και φέτος, θέλοντας να δώσουμε την ευκαιρία συμμετοχής σε περισσότερα άτομα με μοναδική προϋπόθεση τον ενδιαφέρον τους να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν τον πολιτισμό ενός άλλου λαού.


  • Η ΙΔΕΑ: Φυσικοί -κυρίως- ομιλητές που ζουν στην Αθήνα θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε τις βασικές απαραίτητες γλωσσικές γνώσεις οι οποίες θα αποτελέσουν τον οδηγό σας για την γνωριμία σας με την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής της χώρας όπου ομιλείται η κάθε γλώσσα. Η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί είναι αυτή της μη τυπικής μάθησης με πολλές ευκαιρίες διάδρασης μέσα από παιχνίδια ρόλων, προβολές, γνωριμία με τις συνήθειες, με τις τέχνες και τα έθιμα του κάθε λαού. H ιδέα στοχεύει στη διαπολιτισμική ανταλλαγή και επικοινωνία με ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα και θέλουν να γνωρίσουν επίσης την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα μέσα από εσάς.
  • ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ: Οι γλώσσες με τις οποίες ξεκινάμε είναι Αραβικά, Φαρσί, Τσέχικα, Ιταλικά, Σερβοκροατικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Κορεάτικα, Ρωσικά, Σουηδικά, Αλβανικά, Τουρκικά, Σουαχίλι και άλλα η λίστα παραμένει ανοιχτή. Υπάρχει περίπτωση να ανοίξει και Γερμανικά, Κινεζικά, Εβραϊκά και Ούρντου. Εξαρτάται και από το ενδιαφέρον σας!
  • ΠΟΤΕ: Τα μαθήματα διαρκούν 8 μήνες από τον Οκτώβριο έως το Μάιο. Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου (17:00-20:00) είναι ημέρα γνωριμίας με τους δασκάλους, τις δασκάλες, τους εθελοντές της SCI-Ελλάς και όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα εργαστήρια των γλωσσών.
  • ΠΟΥ: Στο γραφείο της SCI Hellas, Πυθαγόρα 12, Σταθμός Μετρό Ν. Κόσμος
  • ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Για να μπορείτε να συμμετέχετε συμπληρώστε την αίτηση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και η επιβεβαίωση της συμμετοχής θα γίνει με την κατάθεση της πρώτης πληρωμής του συνολικού ποσού συμμετοχής στο λογαριασμό μας. (Ποσό συμμετοχής για 8 μήνες για ευρωπαϊκές γλώσσες 320 ευρώ σε τέσσερεις πληρωμές ανά 2 μήνες, πρώτη πληρωμή 80 μέχρι 28 Σεπτεμβρίου, την δεύτερη 80 μέχρι 28 Νοεμβρίου, την τρίτη 80 ευρώ μέχρι 28 Ιανουαρίου και την τέταρτη 80 μέχρι 28 Μαρτίου. Ποσό για μη ευρωπαϊκές γλώσσες 400 ευρώ πρώτη πληρωμή 100 μέχρι 28 Σεπτεμβρίου, την δεύτερη 100 μέχρι 28 Νοεμβρίου, την τρίτη 100 ευρώ μέχρι 28 Ιανουαρίου και την τέταρτη 100 μέχρι 28 Μαρτίου.)
  • Το κάθε εργαστήριο θα δέχεται από 5-8 μαθητές.
  • ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Εάν θέλετε να παρακολουθήσετε τα εργαστήρια γλώσσας και πολιτισμού, συμπληρώστε την αίτηση και για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο inclusion@sci.gr.
  • ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα εργαστήρια είναι για αρχάριους ή για όσους έχουν βασική γνώση.

Το πρόγραμμα είναι το εξής:


ΔευτέραΤρίτηΤετάρτηΠέμπτηΠαρασκευή
10.00 - 11.00
11.00 - 12.00
12.00 - 13.00
13.00 - 14.00
14.00 - 15.00

15.00 - 16.00
Αλβανικά

Ισπανικά


16.00 - 17.00
Αλβανικά

Ισπανικά17.00 - 18.00
Αλβανικά

Ισπανικά18.00 - 19.00Σερβο-κροατικά
Ιταλικά
Αραβικά
Φαρσί
Γαλλικά
Τουρκικά
Κορεάτικα
Τσέχικα
Σουαχίλι
Ρωσικά
19.00 - 20.00Σερβο-κροατικά
Ιταλικά
Αραβικά
Φαρσί
Γαλλικά
Τουρκικά
Κορεάτικα
Τσέχικα
Σουηδικά- Νορβηγικά
Σουαχίλι
Ρωσικά
20.00 - 21.00Σερβο-κροατικά
Ιταλικά
Αραβικά
Φαρσί
Γαλλικά
Τουρκικά
Κορεάτικα
Τσέχικα
Σουηδικά- Νορβηγικά
Σουαχίλι
Ρωσικά
21.00 - 22.00Σουηδικά- ΝορβηγικάΠαρουσίαση των δασκάλων

H Chaok Kim είναι πιστοποιημένη δασκάλα κορεάτικων του Υπουργείου Παιδείας της Κορέας. Ζει τώρα στην Αθήνα λόγω των 3 χρόνων άδειας από την δουλειά της. Έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στις ΗΠΑ μέσω υποτροφίας του προγράμματος Fulbright. Ενώ ήταν εκεί, είχε κάνει μαθήματα κορεάτικης γλώσσας και πολιτισμού (Korean Language & Culture Program) σε Αμερικανούς φοιτητές. Αυτή η εμπειρία θα βοηθήσει σίγουρα τη διδασκαλίας της και το έργο μας. Θα θέλατε να έρθετε να παρακολουθήσετε από κοντά?

Η Dina Bilić είναι από την Κροατία με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Εκπαίδευση και έχει εμπειρία στη διδασκαλία ξένων γλωσσών σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να διδάξει τη μητρική της γλώσσα σε όποιον ενδιαφέρεται! Το βασικό διδακτικό υλικό θα είναι αντίγραφο από βιβλίο κροατικών για αρχάριους και άλλο υλικό από το διαδίκτυο (π.χ. διάφορα τραγούδια των Βαλκανίων και ταινίες). Πιστεύει ότι οι περισσότεροι από τους μαθητές θα ήθελαν να μάθουν κάποια κροατικά για την βασική επικοινωνία και μερικές φράσεις και διαλόγους που μπορεί να χρησιμοποιηθούν αν είστε τουρίστας σε κάποια βαλκανική χώρα (Σερβία, την Κροατία, τη Βοσνία, το Μαυροβούνιο, κλπ). Ελπίζει ότι θα την ακολουθήσετε σε αυτό το ταξίδι γλώσσας!

Η Martina Krátká είναι από την Τσεχία και ζει στην Ελλάδα για σχεδόν 4 χρόνια. Είναι συντονίστρια των διαφόρων έργων, δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων της SCI Hellas, μεταφράζοντας και διδάσκοντας τσέχικα ανά διαστήματα. Παρόλο που δεν είναι επαγγελματίας εκπαιδευτικός, έχει πολλές εμπειρίες από την εκμάθηση διαφόρων γλωσσών. Κάθε γλώσσα την κάνει να σκεφτεί τη δική της γλώσσα με μια διαφορετική προοπτική. Της αρέσει να συνδυάζει τη διδασκαλία βασικών φράσεων και γραμματικής με έννοιες σχετικά με τις γλώσσες και τον πολιτισμό και να τα συζητάει με τους μαθητές κατά την διάρκεια των μαθημάτων της.

Ο Γαλάτιος Σιγανός είναι Έλληνας, αλλά είχε πάντα ένα έντονο ενδιαφέρον για τη Σκανδιναβία, τους ανθρώπους της και τον πολιτισμό της. Αυτό τον έκανε να μετακομίσει στην Σκανδιναβία και να περάσει 7 ολόκληρα χρόνια εκεί. Στα Σουηδικά και τα Νορβηγικά θα κάνει πρώτα μια εισαγωγή σε φωνήεντα και θα μάθετε πώς να τα διακρίνετε. Στη συνέχεια, θα μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε το ουσιαστικό και τις πτώσεις του, τις αντωνυμίες και τους χρόνους. Όσο προχωράτε , θα μελετήσετε και άλλα πιο σύνθετα γραμματικά σημεία χρησιμοποιώντας λεξιλόγιο από την καθημερινή ζωή και μαθαίνοντας χρήσιμα ρήματα. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην προφορά και την ομιλία.

Η Στέλλα είναι καθηγήτρια με εμπειρία στη διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας. Έχει σπουδάσει ένα χρόνο στο Κίεβο της Ουκρανίας και 5 χρόνια στην Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία. Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να μάθουν την ρωσική γλώσσα αλλά και τα στοιχεία του ρώσικου πολιτισμού μέσα από τους μεγάλους ρώσους ποιητές, συγγραφείς και τον κινηματογράφο.

Ο Ahmed Alhumadi είναι ιρακινός γιατρός, σήμερα έχει μια θέση μεταπτυχιακού φοιτητή στην Αθήνα και ζει εδώ για περισσότερο από 2 χρόνια. Ζώντας σε μια κοινωνία με διαφορετικό πολιτιστικό/πολιτισμικό υπόβαθρο και όντας ένας φυσικός ομιλητής της αραβικής, μπορεί εύκολα να μας εισαγάγει στη γλώσσα και τα πολιτιστικά θέματα των αραβόφωνων χωρών και κυρίως το Ιράκ σε φιλική ατμόσφαιρα.

Η Alessandra γεννήθηκε στο Μιλάνο, όπου μεγάλωσε και σπούδασε στο πανεπιστήμιο. Στα 23 της μετακόμισε στο Βερολίνο, όπου άρχισε να εργάζεται και παράλληλα να βελτιώνει τις γνώσεις της στην γερμανική γλώσσα. Μετά από ένα χρόνο ένιωθε ότι έπρεπε να πάει πίσω στην ηλιόλουστη χώρα της όπου ξεκίνησε να σπουδάζει Διεθνή Συνεργασία και Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Μπολόνια. Αργότερα πήγε για ένα χρόνο με το πρόγραμμα Erasmus στην Κωνσταντινούπολη όπου είχε πολλές απίστευτες εμπειρίες. Μετά αφού γύρισε ,εργάστηκε για να βγάλει τα προς το ζην για λίγο αλλά σύντομα παραιτήθηκε από την δουλειά της και μετακόμισε στη Ρώμη, όπου ξεκίνησε να κάνει πρακτική στην SCI της Ιταλίας. Αυτό άλλαξε τη ζωή της, τις προοπτικές της και την έκανε να πιστεύει ότι υπάρχει ακόμα κάτι καλό στην ανθρωπότητα :). Από την SCI της Ιταλίας, ένα μόνο βήμα από την SCI Hellas, ήρθε ως εθελόντρια της ευρωπαϊκής εθελοντικής υπηρεσίας. Λοιπόν, η συνέχεια της ιστορίας είναι στην Αθήνα και στην Ελλάδα είναι τόσο όμορφα που δεν υπάρχει άλλη πτήση έτοιμη γι 'αυτήν, ακόμα :)

Ο Martin Kalenga κατάγεται από την Λ.Δ.Κόνγκο. Μεγάλωσε στο Μπουρούντι και στην Τανζανία. Είναι στην Ελλάδα εδώ και 23 χρόνια. Αναγωρισμένος πρόσφυγας. Πτυχιούχος του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών με κατεύθυνση της Ζωικής Παραγωγής. Έχει ένα μεταπτυχιακό στην Αναπαραγωγή και Υγιεινή των αγροτικών ζωών του Πανεπιστήμιου της Λιεγης στο Βέλγιο. Είναι μέλος του Δ.Σ του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων. Για το πρόγραμμα λέει: «Επειδή ζούμε σ' ένα κόσμο όπου είμαστε πολύ που έχουν έρθει από διάφορες χώρες και έχουμε διάφορες κουλτούρες, γιατί όχι να μην μοιράζουμε τις διαφορές μας για ένα καλύτερο κόσμο.

Η E. Nihan Kuzu είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει στο να μοιράζεται και να ανακαλύπτει. Είναι από την Τουρκία και μένει στην Αθήνα τους τελευταίους 7 μήνες. Έχει 32 χρόνια εμπειρία, Μάστερ στη Δραματουργία, πτυχίο στην Διδασκαλία Αγγλικών και 9 χρόνια προϋπηρεσία ως εκπαιδευτικός. Μας λέει: «Το πρόγραμμα αυτό συνδυάζει τα δύο πιστεύω μου σε μία δράση: να μοιραστώ την κουλτούρα μου και την γλώσσα μου και να ανακαλύψω τη δικιά σας. Ας γευτούμε τη γλώσσα, το φαγητό και λίγη καλή μουσική από την Τουρκία όλοι μαζί»

Η Julia είναι Γαλλίδα και μένει στην Ελλάδα, από το Παρίσι στην Αθήνα, από τις σπουδές φιλοσοφίας και κοινωνιολογίας στην μετάφραση από τα ελληνικά προς τα γαλλικά. Πριν έρθει στην Ελλάδα έμαθε τα βασικά της γλώσσας (γραμματική, απλή κουβέντα, προφορά) και σπούδασε ακόμα για την μουσική, τον κινηματογράφο και την ιστορία της. Όλα αυτά συνέβησαν μέσα από ένα πρόγραμμα του πανεπιστημίου με πολύ χαμηλό κόστος, κάτι που βρίσκεις με δυσκολία στην Ελλάδα. Οπότε η πρόθεση της σαν δασκάλα είναι να δώσει μια ποικιλία σπουδών γύρω από τη γαλλική γλώσσα και κουλτούρα. Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα της SCI, θα ήθελε να εφαρμόσει έναν εναλλακτικό τρόπο εκπαίδευσης πέρα από την σχέση μαθήτης/¬τρια -δάσκαλος¬/λα. Αυτό σημαίνει ότι την θεματολογία και το περιεχόμενο των μαθημάτων θα το επιλέγετε από κοινού, αφού για αυτήν η αξία των σπουδών εξαρτάται από την επιθυμία των μαθητών να μαθαίνουν για συγκεκριμένα πεδία και να μοιράζονται τα ενδιαφέροντα τους για την γαλλική γλώσσα και κουλτούρα.

Ο Rahmat κατάγεται από το Αφγανιστάν και η μητρική του γλώσσα είναι Φαρσί-Νταρί. Η γλώσσα Φαρσί που ομιλείται στο Αφγανιστάν ονομάζεται Νταρί και είναι διάλεκτος των φαρσί. Η γραπτή γλώσσα Φαρσί-Νταρί είναι σχεδόν ίδια ,το μόνο που αλλάζει είναι η προφορά. Στην Ελλάδα μένει από το 2007 έως σήμερα. Τα ελληνικά τα έμαθε μέσω κάποιων προγραμμάτων εκμάθησης ελληνικής γλώσσας. Από τα τέλη του 2010 ξεκίνησε να δουλεύει ως διερμηνέας στις γλώσσες (Ελληνικά - Φαρσί - Νταρί ) σε ΜΚΟ.

Η Maria είναι μία εικαστική καλλιτέχνης γεννημένη και μεγαλωμένη στη Μαδρίτη της Ισπανίας. Τα τελευταία 3 χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Μαζί της θα μάθεις ισπανικά με έναν διασκεδαστικό και ενδιαφέρον τρόπο που βασίζεται στη κουλτούρα, τη τέχνη και μουσική της Ισπανίας και της Λατινικής Αμερικής. ¡Te esperamos!

Ο Admiljan Drobaniku γεννήθηκε στην Αλβανία, όπου και έζησε μέχρι τα 15 του. Μετακόμισε στην Αθήνα, σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία στο Πάντειο και αργότερα αποφοίτησε από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ρόδος) με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Στη Ρόδο δίδαξε για πρώτη φορά Αλβανικά. Στα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνονται τόσο η διδασκαλία όσο και η εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Ο Zubair Muhammad είναι από το Πακιστάν, είναι 37 χρονών και ζει στην Ελλάδα εδώ και 11 χρόνια. Εργάζεται σε μια τεχνική εταιρεία ως βοηθός του αποθηκάριο και τα απογεύματα πηγαίνει σε τεχνικό λύκειο. Είναι περήφανος που πηγαίνει στο σχολείο σε αυτή την ηλικία γιατί πιστεύει ότι οι γνώσεις δεν χάνονται ποτέ. Του αρέσει να έρχεται σε επαφή με καινούριους ανθρώπους. Θα του άρεσε πάρα πολύ να διδάξει την γλώσσα του και τον πολιτισμό της χώρας καταγωγής του.

Δάσκαλοι της προηγούμενης χρονιάς

Ο Yonous Muhammadi είναι από το Αφγανιστάν. Η σχέση του με τη διδασκαλία της γλώσσας είναι η εξής. Aπό το 1995 έως 1997, ήταν δάσκαλος στο Αφγανιστάν. Από 1998 έως το 2001, κατά διαστήματα ήταν δάσκαλος στα κρυμμένα-παράνομα σχολεία στο Ιράν, εκεί που τα παιδιά προσφύγων δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση. Και από το φθινόπωρο του 2015 συνεχίζει δυναμικά να κάνει μαθήματα Φαρσί στην Αθήνα, στην Ελλάδα.

Η Yael Kenny είναι από το Ισραήλ και ζει στην Ελλάδα για περίπου 1 χρόνο. Στην πορεία θα μάθετε και θα ερευνήσετε την εβραϊκή γλώσσα, το λαό, τον πολιτισμό και την πολιτική που χρησιμοποιούν. Θα εξετάσουμε τα βασικά ζητήματα που προκαλούν αναταραχές στη Μέση Ανατολή και θα προσπαθήσουμε να συμμετάσχουμε, στην τρέχουσα συζήτηση για την πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ και τις σχέσεις με την Παλαιστίνη.

Ο Simon είναι από τη Βόρεια Αγγλία. Ζει στην Αθήνα εδώ και 2 χρόνια, κάνοντας διδακτορικό. Προσφέρει μαθήματα όπου θα εξασκήσετε τα Αγγλικά με ένα διασκεδαστικό τρόπο. Θα έχετε ομαδικές συζητήσεις σε διάφορα θέματα, θα βλέπετε βίντεο, θα ακούσετε μουσική και θα παίζετε παιχνίδια! Τα μαθήματα επικεντρώνονται στην κουλτούρα και τη γλώσσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Hritasha Brahma είναι από την Ινδία και σπουδάζει στην Ελλάδα ψυχολογία. Πιστεύει πως οι σπουδές της θα την βοηθήσουν να συμβάλει στη δημιουργία αξιών στην κοινωνία. Αγαπά να αλληλεπιδρά με διαφορετικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο και ποιος θα ήταν καλύτερος τρόπος να το κάνει αυτό από το να διδάσκει; Θα ήθελε πολύ να μοιραστεί τη γλώσσα και τον πολιτισμό της με τους άλλους. Η Ινδία είναι μια τεράστια χώρα γεμάτη με θρησκεία, γλώσσα και πολιτισμό. Είναι ένα σπίτι με πολλούς εξυπηρετικούς και ταπεινούς ανθρώπους που με ένα χαμόγελο στα πρόσωπά τους θα υποδεχθούν θερμά κάθε επισκέπτη. Αν θα θέλατε να μάθετε περισσότερα για τη χώρα, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της, είστε ευπρόσδεκτοι να έρθετε στα μαθήματα μας! 

        © 2012, SCI Hellas - All Rights Reserved.